Prora

imageOp Rügen ligt Prora, een door Adolf Hitler persoonlijk verordonneerd en nooit afgebouwd vakantiecomplex voor 20.000 arbeiders. Een gevellengte van 4,5 km. De eerste steen er van werd gelegd op 2 mei 1936, precies drie jaar nadat alle vakbonden onder de NSDAP geplaatst werden en daarmee machteloos. Alle bezittingen van de vakbonden werden in beslag genomen. Een strategische zet van de führer, die de arbeiders aan zijn zijde wilde en geen tegenspraak duldde. Kraft durch Freude (https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Kraft_durch_Freude) was de organisatie de daarvoor in het leven was geroepen. Prora is ingezet als vluchtoord voor gebombardeerde inwoners van Hamburg, maar ook als lazaret (militair ziekenhuis). Na de oorlog werd het gebied ingenomen door de Sovjet-Unie en sinds 1994 hebben de gebouwen een monumentenstatus. Het lijkt er nu vooral op dat de oorspronkelijke bedoeling van Hitler weer in beeld komt. Niet voor 20.000 arbeiders maar voor de rijkere medemens: sjieke hotels en koopappartementen van zo’n slordige half miljoen euro. Mij was het vreemd te moede, daar, precies tachtig jaar na de eerstesteenlegging. Het sober ingerichte oorlogsmuseumpje was weggedrukt in een eenzaam hoekje. Voor de appartementen blijkt veel belangstelling. En forgive me, maar ik kon het niet laten Sjoerd te fotograferen in een Leni Riefenstahl-achtige pose.

Reageren is niet mogelijk