God

imageTelkens als ik opsta, of het nu na kort zitten is of lang, zijn de eerste stappen die van een oude man. Stroef, stram, moeizaam, vooral in heupen en knieën. Langzaam kom ik op gang en na tien, vijftien stappen loop ik weer gewoon. Voor de goede orde: ik ben géén oude man en ik sport. Voor een 1/8 triathlon of een halve marathon draai ik mijn hand niet om. En toch, telkens als ik opsta… Hoe dat komt?

Het is een lang verhaal met veel mitsen en maren. Het meest aannemelijk tot nu toe is mijn tekort aan vitamine B12. Je lichaam beschikt van nature over een flinke voorraad vitamine B12 terwijl je maar een klein beetje van nodig hebt. Zeg maar dat je een emmer vol hebt, en een theelepeltje verbruikt. Als je, om wat voor reden dan ook, een lege emmer hebt moet je eerst weer flink bijvullen voordat die weer vol is.

Zo’n tekort zorgt voor extreme vermoeidheid, maar daarnaast voor nog een reeks aan andere verschijnselen, zoals afasie (problemen met spreken, verkeerde woorden gebruiken, niet op het juiste woord kunnen komen), toetsenbord-afasie (het bestaat echt!), verminderde positiezin (zomaar iets laten vallen of zelf vallen, ergens tegenaan tikken), concentratie- en geheugenproblemen, geheugenverlies, oorsuizingen, wazig zien, spierpijn, spierkrampen, tintelingen in armen, benen, voeten en gezicht, stemmingswisselingen. Ik heb ze allemaal.

Sinds twee weken krijg ik een B12-boost: in het begin twee keer in de week een injectie, later een keer per week. Die kuur duurt minstens een jaar. De bedoeling is dat deze verschijnselen weer verdwijnen. En dat ik opsta als een jonge god. Ik hou je op de hoogte!

Reageren is niet mogelijk