Afscheiding

Schermafbeelding 2014-09-16 om 18.57.21Op maandagavond 13 oktober 1834 besloot de kerkenraad van de Nederlandse Hervormde Gemeente van Ulrum (Noordwest-Groningen) onder leiding van de predikant, Hendrik de Cock, over te gaan tot afscheiding van de Nederlandse Hervormde Kerk. Dat werd het begin van de Gereformeerde Kerk in Nederland en over de hele wereld. Er moesten ruim 100 soldaten worden ingezet in het dorp gedurende een half jaar om de rust te bewaren. Heel wat, op 950 inwoners.

Uit Genealogisch onderzoek weet ik dat mijn voorouders Derk Jacobs Broekema en Geertje Wolthers Kalkema hun zoon Wolter hebben laten dopen rond 1832 in de Chr. Afgescheiden Kerk van dominee De Cock. Waarschijnlijk waren zij dus sympathisant van de ‘Acte van Wederkeering’, zoals die heet. Die acte wordt opnieuw uitgegeven, 180 jaar na dato, op 20 september, mijn 57e verjaardag. Waarvan acte. Derk overleefde de acte trouwens maar net, hij stierf in 1837 en werd 34 jaar oud. Ook Jan Harms Wierenga en Rena Warendorp sympathiseerden met dominee de Cock. Wisten zij veel dat ze bijna 123 jaar later, samen met de Broekemaatjes,  verantwoordelijk zouden zijn voor mijn bestaan.

De tekst die je ziet is de eerste zin van de acte. Toen wisten ze wat zinnen waren! Pikant detail: Derk en Wolter zijn geboren in… Westernieland. Meer info op www.ulrum1834.nl. Kijk voor een filmpje hier (vanaf 18:34, echt waar!).

Reageren is niet mogelijk