moeilijk

Coen-SimonEindelijk, ik heb hem gekocht: de Ethica van Spinoza. Na jaren. Ik ging ervoor naar de boekhandel, de Ethica koop je niet bij de Bijenkorf. Aarzelend: wel of niet, is het al zover of moet ik nog even wachten? Het is tenslotte geen boek voor kleine jongens. Mag ik het even inzien? Maar vooruit, het is de maand van de Filosofie en dan kun je er maar beter vroeg bij zijn. Onderweg naar huis constateerde ik dat ik geen ander mens geworden ben, al had ik dat natuurlijk wel gehoopt. Het viesgele halftransparante plastic tasje toonde mijn nieuwe aankoop aan wie maar wilde kijken. Maar niemand keek.

Alles wat schitterend is, is even moeilijk als zeldzaam, schreef Spinoza aan het einde. Thuis pakte ik mijn schat nog niet uit. Wel het direct maar even meegenomen essay van Coen Simon: Schuldgevoel, over de behoefte aan dingen die we niet nodig hebben. Coen Simon komt uit het noorden en heeft daarom bij mij een streepje voor. Bovendien kan hij vertellen.

Ik heb geloof ik alweer genoeg stof tot nadenken deze maand…

Reageren is niet mogelijk