apneus

Apneu betekent: niet ademen.

Bij slaapapneu heb je min of meer regelmatig ademstilstanden tijdens de slaap. Bij ernstige slaapneu heb je dat meer dan 30 keer. Gemiddeld. Per uur. Over de hele nacht gemeten. Ik heb dat.

Om er achter te komen moest ik me bij een slaapcentrum melden voor een een slaaponderzoek. Overal op mijn lijf en hoofd werden plakkertjes aangebracht met sensoren. Alles werd op een apparaat aangesloten en zo mocht ik de straat op, naar huis. Slapen. En het apparaat noteerde alles.

Dat is wel leuk, ik heb nu drie printjes met allemaal grafiekjes. Ik kan ze laten zien en zeggen: kijk, dit heb ik. Fliebeltjes omhoog en fliebeltjes naar beneden. Op mijn rug, wakker, op mijn zij, diepe slaap.

Wat er aan te doen is is een ander hoofdstuk.

 

Reageren is niet mogelijk