kwee

Ken je kwee-appels en kweeperen? Mooie stoere vruchten die er in onze moderne tijd wat archaïsch uitzien. Zet een ezel naast een renpaard en je begrijpt wat ik bedoel.

Een best appel- en perenjaar is het niet. Veel bomen zijn vroeg in het voorjaar danig geraakt door de vorst. Voor kwee geldt hetzelfde. Het viel dus niet mee om kweeperen te vinden. Maar op een goed moment lagen er ineens 6 kilo voor het kopen. Dus ik sloeg toe. Knoeperts van vruchten met een pluizig laagje erop. Ze voelen wat vetttig aan. Sommige mensen vinden ze niet te eten, andere zijn er dol op.

Zaterdagavond laat stond Sjoerd nog in de keuken. De helft van de voorraad snijden, suiker en van alles erbij. Nachtje wegzetten. Zondag: koken, pureren, roeren in de pannen. En opeens stonden daar negen potjes heerlijke kweeperenjam klaar te wezen. In een heerlijk naar herfsteten geurende keuken (Sjoerd had in één moeite door ook even onze Giesser Wildemannetjes van eigen boom omgetoverd tot stoofpeertjes). Klaar om ingelijfd te worden in het jamregiment: kruisbessen in juli, pruimen in september, kwee in november. Jamjamjam!

 

Reageren is niet mogelijk