over

Roelf Broekema, geborenĀ op 30 mei 1866 in Den Andel als zoon van Wolter Derks Broekema, koopman, en Antje Jans Spoelma, werd kleermaker in Warffum. Rena Ronda werd geboren op 10 december 1864 in Zoutkamp als dochter van Jan Ronda, handelaar in stoffen (‘koning van Zoutkamp’), en Aagtje Stoepker. Roelf en Rena trouwden en kregen twee kinderen: Jan Albert en Wouter, die mijn opa werd.

Bij haar eigen huwelijk in 1892 kon over-oma aanwezig zijn. Maar toen in 1921 hun zoons trouwden niet, ‘wegens krankzinnigheid’. Mijn moeder herinnert zich haar als iemand die altijd in het alkoof in bed lag en giechelde.

Wouter was de slimste, Jan Albert was ‘slicht’, in het Gronings. Wouter trouwde Renske, de dochter van de slager uit Uithuizen. Ze kregen vijf kinderen, waaronder mijn moeder. Oom Jan trouwde tante Annette. Dochter van een dagloner, huishoudster te Roodeschool. Gezien haar namen (Annette Eline Jantine) bestemd voor iets hogers. Een schat van een vrouw, zegt mijn moeder. Altijd opgewekt, altijd blij. Ze ‘viel in beide heupen’ en was ‘ongelukkig’, wat toen gehandicapt betekende. Ik heb haar gekend, ze schommelde als ze liep. En ze droeg mooie Julianabrillen. Zij en oom Jan kregen drie kinderen, waaronder Rena.

Over-opa maakte herenkleding, vooral kostuums. Als de dames ook iets knaps nodig hadden zorgde zijn kleindochter Rena daarvoor. Zij was coupeuse en maakte mooie jurken. Zo hielden ze samen de nering gaande.

Den Andel ligt 2,5 kilometer van Westernieland, Warffum 5, Uithuizen 12, Zoutkamp 19.

Reageren is niet mogelijk