steentje

Ze is gestorven in 1916, aan de Spaanse Griep. Klasina, geliefde echtgenote van H.J. Wieringa. Je moet goed zoeken, wil je het steentje vinden. De steen staat schuin gericht naar een grote boom (die er toen natuurlijk nog niet stond), alsof die mag lezen wat er op staat. De tekst is maar moeilijk te ontcijferen.

Zo te zien is het steentje al lang niet schoongemaakt. Wit carrara-marmer, zei de begraafplaatsmeneer. Het is nu bijna zwart van de algen. Dat heb je niet zomaar weer wit. Geeft niet, we nemen de tijd.¬†Opa is in 1945 gestorven en ligt verderop, samen met oma. Klasina’s moeder stierf in 1935, haar vader in 1949.

Het is bijna 2 november, Allerzielen in de Katholieke kerk, de dag waarop je de gestorvenen herdenkt. En de verjaardag van mijn broer, die een veldje verderop ligt. Ook Harm Jan, net als opa.

 

Reageren is niet mogelijk