Six

Wat moet ik zeggen?

Ik ben bij de familie Six op bezoek geweest. Google maar op Jan Six.

In hun huis bevindt zich de collectie Six. Op de vloer, aan de wanden, overal hangt en staat en ligt ruim vier eeuwen familie. Vier eeuwen cultuurgeschiedenis van Amsterdam, en daarmee van Nederland.

De tiende Jan Six leidde ons rond. Die geschiedenis zit in het huis. Maar ook in hem: in zijn hoofd, in zijn bestaan. Een groepje van een stuk of zes mensen luisterde geïnteresseerd, stelde soms een vraag. Was getuige van flintertjes van die historie. Want wat kun je zeggen in anderhalf uur?

Nu ben ik een beetje confuus. Niet alleen omdat het zoveel is. Maar ook zo dichtbij, zo persoonlijk.

Daarom enkel dit schilderij, van Pieter Saenredam. Het hangt er gewoon. Niet museaal, niet kunsthistorisch. Het hangt gewoon aan de wand. Er staat geen spotje op, alleen daglicht. Het hangt er voor mij.

Wat moet ik verder nog zeggen?

Reageren is niet mogelijk