lekker warm

De houtkachel is een Bekkasinen uit Denemarken.

De website zegt: ‘Ontwikkeld in 1927 met het oog op een snelle opwarming en een hoog rendement (80 %). Op één vulling kan de grotere Bekkasinen wel 10 uur blijven branden. De kachel is vervaardigd van plaatstaal en geheel dubbelwandig. Onderin vormt zich een aslaag die als isolatiebodem dient en zorgt voor warmteopslag. Er kan nadat de kachel al lang uit is nog wel 48 uur gloeiende as in blijven bestaan.’

Houtvesters in Scandinavië wilden een kachel die, als je ’s avonds thuiskwam van een dag hakken, nog brandde. En die, als je ’s ochtends wakker werd in je houthakkershutje, nog brandde. Hout genoeg maar geen goeie kachel. Zo ontstond de Bekkasinen

Hij heeft een prachtige plek gekregen, recht tegenover de glazen deuren. Je komt het huis binnen en je ziet hem al staan. Er kan een kruiwagen vol hout in, en dan brandt hij, als het een beetje wil, de hele avond en smeult de hele nacht door. ’s Morgens is hij nog warm!

Straks maar weer even een kruiwagen vol hout naar binnen rijden. Kachel vullen, aansteken, mmmm.

 

Reageren is niet mogelijk