Oelesprong open…

In het kader van Open Monumentendag 2011 is de voormalige Openbare Basisschool De Oelesprong te Westernieland op 10 en 11 september van 10 tot 17 uur publiek toegankelijk.

Elf jaar geleden sloot de Oelesprong in Westernieland zijn deuren. De school haalde toen met 7 leerlingen weliswaar de landelijke pers als kleinste school van Nederland, maar had geen bestaansrecht meer. 5 jaar deed het gebouw nog dienst als Internationale Schakelklas. Daarna stond het leeg.

Eind 2009 verkocht Gemeente de Marne het gebouw. De nieuwe eigenaren, Sjoerd van der Weide en Wouter Wieringa, ontwikkelden een plan voor verbouw van de school en herinrichting van de tuin. Architect Peter Paul Ausems van Ausems Architects, een bureau dat werkt in Nederland en in Israël, tekende voor het ontwerp, waarin het gebouw werd ‘ontschoold’. Eis was dat in het pand het grafisch ontwerpbureau van de opdrachtgever goed gecombineerd moest kunnen worden met de woonfunctie, en dat een comfortabel bed&breakfastappartement moest worden gerealiseerd.

Van mei 2010 tot mei 2011 is de school door Aannemersbedrijf Sietsema uit Uithuizen verbouwd tot modern woon- en werkgebouw. In het kader van Open Monumentendag zetten de bewoners op 10 en 11 september hun deuren open voor geïnteresseerden om te komen kijken naar het resultaat. Het thema van Open Monumentendag – Nieuw gebruik, oud gebouw – sluit naadloos aan op wat de eigenaren hebben gerealiseerd. Oud-leerlingen en oud-personeelsleden die nog eens willen kijken wat er geworden is van hun plekje in de klas zijn van harte uitgenodigd.

Reageren is niet mogelijk