boontjes doppen

Overal langs de weg staan kisten met aardappelen, groente, fruit, bloemen. Het groeit je om de oren op deze vruchtbare grond. De oogst is te koop voor weinig, het geld doe je in een doosje. Bij Koos en Dineke kun je terecht voor courgettes, jam (kruisbessen en rode + zwarte bessen), honing, snijbiet, boontjes, peultjes, pompoenen, noem maar op. Alles op een tafeltje uitgestald op de dijk achter hun huis. Doosje erbij.

Dineke is dochter van een kweker, zij en Koos wonen op de oude kwekerij. Het barst er van de soorten groenten en fruit, alles biologisch. Meer dan tien soorten boontjes: spekbonen, slabonen, ikweetnietwatvoorbonen, snijbonen, tuinbonen, pronkbonen, Friese woudbonen. Ze hebben er plezier in en zo levert het nog wat op.

We komen er regelmatig. Even kijken op het tafeltje, geld in het doosje. Als we ze zien, in de keuken of buiten, gaan we even aan. Dan komt er altijd nog wel een krop sla voor de dag, of boontjes. Met recept: spekjes erbij, lekker!

Zo zit ik dan, net als vroeger thuis, met de bonen op schoot. Grote zachte warme schillen waar telkens mooie kleine koele tuinboontjes in liggen te wachten tot ze gevonden en gedopt worden. De pan in. Spekjes erbij. Lekker!

Reageren is niet mogelijk