aanrechtblad

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Veel gaat goed. Maar alles? Nee, niet alles.

We hebben een mooie keuken. Prachtig betonnen blad. Binnen een week doorgebogen en gescheurd. Terwijl er nog geen grammetje gewicht in de zes grote laden zit. Daniël de timmerman is geweest. Oei, zei hij, dat is gevaarlijk, daar zet ik stutten onder. Dat wordt een nieuw blad, zei hij, hier kan je niks meer mee.

En dan verwacht je dat dat zo geregeld is. Een telefoontje is genoeg. Immers: splinternieuw en nu al kapot. Gerenommeerd bedrijf uit een dorp verderop, denk je. Met meer vestigingen in het Noorden. Aardige verkoper die steeds de kwaliteit van het persoonlijk contact benadrukt. Duur genoeg. Goeie klant. Maar nee. Eerst anderhalve week niks gehoord. Maar eens bellen. Vervolgens gesteggel (nieuw blad tegen betaling, nota bene!). Mail met excuses en beloftes. “Het gerezen probleem bij de heren Wieringa en van der Weide heeft ook bij *** de hoogste prioriteit en zal serieus worden behandeld en adequaat opgelost.” En daarna weer niks. Weken lang niks.

20 april geplaatst, nu (9 weken later!) nog geen enkel vooruitzicht, geen plan van aanpak, geen opleverdatum.

Over een week hebben we onze familiereünie. 40 man in huis. Eten, drinken, de hele boel. Zou dat lukken? “Uiteraard blijven we trachten enkele dagen voor 2 Juli e.e.a. af te kunnen ronden.”

Ik hou jullie op de hoogte.

Reageren is niet mogelijk