tandjes

In de oostmuur zaten twee deuren. Bijna zo blauw als het kleurvlak hierboven. Eentje voor de cv-ketel, eentje voor de gasmeter. Die zijn er nu uit, gelukkig. Ze waren wat schreeuwerig. De gaten worden dichtgemetseld.

Op de foto zie je dat het ‘binnenspouwblad’ al ‘dichtgezet’ is. Zo heet dat. De buitenmuren worden netjes ‘in verband’ gemetseld (zie ‘verband’). In dit geval dus in klezorenverband.

Om een mooi verband te krijgen moet er ‘vertand’ worden. Elke steenlaag wordt links en rechts uitgekapt tot op een hele steen. In klezorenverband verspringen de tandjes verticaal steeds een kwart steen: precies een klezoor. Dan kan er straks mooi worden aangesloten op het bestaande metselwerk.

De stenen daarvoor komen uit de westmuur, waar het grote nieuwe raam in is gekomen. Waarschijnlijk ontstaat er wat kleurverschil. Dan mag de natuur de komende jaren met wind en regen zijn werk weer doen. Net zolang tot het eruit ziet alsof het altijd al zo was.

Reageren is niet mogelijk