oel

Eergisteren zagen we vogeltjes in de boom: een stuk of vier, met een kuifje. Wat groter dan een mus, lichtbruin. Druk bezig met poetsen, het zag er gezellig uit. Kees zegt dat het mogelijk om pestvogels gaat. Meestal zeldzaam in Nederland, maar op het ogenblik zie je ze vaker. Invasievogels noemt hij ze.

’s Avonds riep Sjoerd: ‘Kom eens kijken’. Ik kwam, hij stond in het donker voor het raam. ‘Daar in de boom, is dat een beest of een lichtschijnsel?’ We keken er allebei een poosje naar, en toen de ogen gewend waren bleek het duidelijk een dier te zijn, een uil. Een centimeter of 40 hoog, het gaf bijna licht in de donkere nacht.

Kees zegt: het is vast een kerkuil. Die zijn er gelukkig tegenwoordig weer vaker, het gaat beter met ze, al staan ze nog steeds als kwetsbaar op de ‘rode lijst’ van bedreigde dieren. Sommige mensen noemen de kerkuil de mooiste vogel van Nederland. Geef ze eens ongelijk! Het is nu al een paar dagen geleden, en we hebben het er nog steeds over: wat een spannende ervaring, een uil in de nacht!

Reageren is niet mogelijk