beton en beton

Welkom in de wereld die beton heet. Het ene beton is het andere niet. Beton is donker of blauw of het poeiert. Soms vlekt het, soms scheurt het. Er is beton waarbij de huid van een honderdjarige glad afsteekt. Onderwerp de eerste de beste bouwmarkt- of tuincentrumvloer aan een kleine inspectie. Je staat versteld.

Ons doel: een vloer die licht is van kleur, zonder blauwe zweem. Die niet scheurt op onverwachte plaatsen, als de Bonkervaart in een strenge winter. Die tegen een stootje kan en zich niks aantrekt van een kopje koffie of een glas rode wijn. Het lijken gewone wensen maar zijn dat niet. Het meeste beton verdwijnt in Nederland onder de grond, in funderingen. En dan ziet niemand of het grijs is of blauw, licht of donker, glad of ruw. Beton wordt niet vaak toegepast als zichtvloer in een woning. Dus: betoncentrale met een bezoekje vereren. Het helpt een beetje. Vloeren kijken bij andere mensen. Bij Harry bijvoorbeeld (zie foto). Het helpt een beetje. Maar ook: hoe meer vloeren, hoe meer ellende. De ene vloer is ongecontroleerd gescheurd, de andere is kapotgevlinderd, de derde heeft lichte en donkere strepen van het al dan niet afdichten tijdens het drogen. Weer een andere is zo donker dat de lamp overdag aanmoet. En dan is er die vloer waar roestvlekken op zitten en waar piepschuim bolletjes in de toplaag zichtbaar zijn.

Kwaliteitsdienst Noord-Nederland is er voor betonvragen. Ze geven advies, cursus, voorlichting. Ook aan mij. Langzaamaan krijg ik er wat grip op. Inzagen op overgangen maakt de kans op scheuren kleiner. Puur Hoogovencement maakt licht beton dat heel traag opstijft. Afdichten tijdens het drogen maakt blauw. Te snel drogen levert een vloer op die eeuwig blijft poeieren. Vochtig houden en langzaam drogen lijkt de beste oplossing.

Maar helemaal grip krijg ik niet. Komen de zaagsneden op de juiste plek? Wat voor weer wordt het? Gaat het waaien en dus drogen? Op Nauticlink vind ik de wind voor de komende dagen. Het blijft spannend!

Reageren is niet mogelijk