Meer mozaïek

Toeval? Op internet gevonden (‘blog van Letty’):

‘In het oude Groninger Museum is tot 6 september een bijzondere gevelsteen te zien. De steen is ontworpen en gemaakt door de Groninger keramist Anno Smith. Op de steen staan 30 gemeentewapens. Na de oorlog hebben deze Groninger gemeenten afgesproken 1000 goede en betaalbare woningen te bouwen vanwege de heersende woningnood. In Noord-Nederland valt nog veel bouwkeramiek van Anno Smith te bewonderen. De afgelopen jaren zijn al woningen met gevelstenen van hem gesloopt. Vaak worden de stenen zelf herplaatst. Van de Woningplan 1950-gevelstenen zijn de stenen van Ulrum en Leek nog op hun oorspronkelijke plek, Zuidbroek wordt herplaatst, Winsum bestaat ook nog, Vlagtwedde is nu te bewonderen in het museum en de rest….? De gevelsteen is een onderdeel van de tentoonstelling Nu in het Oude Groninger Museum! 100 jaar verzamelen (1894-1994).’

De dertig gemeentewapens staan erop, het eigen wapen groot bovenin. Het randschrift luidt: DEZE STEEN IS GELEGD ALS SYMBOOL VAN DE EENDRACHTIGE SAMENWERKING VAN 30 GEMEENTEN TER VERWEZENLIJKING VAN HET 1000 WONINGENPLAN 1950.

Foto: Jannes Russchen. Wordt wel weer vervolgd, denk ik…

Reageren is niet mogelijk